Implementatie flexibel en agile werken

Aanleiding: Een bank kiest voor Agile werken en wil de nieuwe visie en strategie voor deze nieuwe manier van werken toepassen zodat ze ook echt wendbaar zijn. Doel is om via een praktisch veranderprogramma de benodigde cultuurverandering uit te voeren die volgt uit deze nieuwe visie.

 

Opdracht:  Ontwikkel en implementeer een programma waarin medewerkers ondersteund worden in hoe zij flexibel en digitaal kunnen (samen) werken in een nieuwe “agile” kantoorinrichting. Zoals minder papierverbruik, afspraken maken over wanneer je waar aanwezig bent, digitaal vergaderen. Zorg hierbij dat de HR visie en doelstellingen op een natuurlijke manier onderdeel zijn van het programma.

 

Onze aanpak:

  • Vanuit HR hebben wij deelgenomen aan een projectteam en is samen met Facility Management en IT een programma ontwikkeld waarin naast aandacht voor de kantoorinrichting en stimuleren van het gebruiken van technische hulpmiddelen vooral aandacht is besteed aan het eigen maken van de nieuwe manier van (samen) werken.
  • Het programma bestond uit workshops voor leidinggevenden, teamsessies voor alle medewerkers en sessies met het “gebruikersteam. Dit ‘gebruikersteam” bestond uit een dwarsdoorsnee van medewerkers die namens hun afdeling beslissingen namen over de inrichting een gebruik technische middelen
  • Om klein te beginnen, te kijken wat wel en niet werkt, startte we met een pilot op drie locaties. Aan de hand van de feedback hebben we het programma verbeterden het programma daarna landelijk uitgerold.

 

Resultaat: Een kant en klaar programma dat bij afdelingen wordt ingezet op het moment dat de afdeling behoefte heeft aan een flexibele werkomgeving of agile gaat werken.